Potpisivanje ugovora o sestrinstvu

Gradska knjižnica i čitaonica ''Viktor Car Emin'' Opatija ove je subote, 18. svibnja 2019. godine potpisala ugovor o sestrinstvu s gradskom knjižnicom iz Krakova, Bibliotekom Krakow.

Naime, nakon tri godine priprema i raznolike suradnje sa zajednicom Poljaka u našem kraju te suradnje sa spomenutom krakovskom knjižnicom, delegacija bibliotekara na čelu s ravnateljem Biblioteke Krakow dr. Stanisavom Dziedzicem i ravnateljicom opatijske knjižnice, Suzanom Šturm-Kržić, formalizirala je svoju suradnju potpisivanjem ugovora o sestrinstvu dvaju knjižnica u prisustvu dogradonačelnika grada Opatije gospodina Emila Priskića te brojnih suradnika.

U trogodišnjoj suradnji Gradska knjižnica Opatija ostvarila je suradnju s veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu i zajednicama Poljaka koje djeluju u Primorsko-goranskoj županiji, organizirala niz radionica za djecu i odrasle koje su spajale poljsku i hrvatsku kulturu te radionice za djecu s invaliditetom iz Udruge osoba s invaliditetom grada Opatije, ostvarila suradnju sa profesoricom poljskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, osnovala Poljski kutak, razmijenila knjige s Bibliotekom Krakow i jagelonskim sveučilištem u Krakowu, primila posjet poljskog udruženja stručnih knjižničara, svojim radovima i izlaganjima sudjelovala na međunarodnim stručnim skupovima u Krakowu kao i još niz ostalih popratnih aktivnosti.

Ugovorom o sestrinstvu institucionalizirana je profesionalna suradnja dvaju knjižnica koja će se dalje odvijati u vidu podupiranja sudjelovanja knjižničara u profesionalnim partnerskim programima povezanim s bibliotekarstvom, obogaćujući programe i stručne skupove izlaganjima, razmjena stručnih iskustava, zatim organiziranjem zajedničkih kulturnih, znanstvenih, glazbenih i književnih programa i izložbi s ciljem predstavljanja hrvatske i poljske kulture te kulturnog života, tradicije, povijesti i sadašnjosti, kao i organiziranje tematskih čitateljskih programa povezanih s promocijom hrvatskih književnih autora u Poljskoj te poljskih u Hrvatskoj.