Predstavljanje knjige Wladislawa Kluza "47 godina života"

 Povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom Gradska knjižnica i čitaonica "Viktor Car Emin" Opatija organizira predstavljanje knjige Wladyslava Kluza "47 godina života". Knjigu će predstaviti fra Zdravko Tuba, a predstavljanje će se održati u srijedu,  10. svibnja 2017. u 18:00h u Kulturnom domu "Zora" - u prostorima Knjižnice.

Knjiga "47 godina života" paralelno prikazuje životopise dvojice muškaraca koji u dobi od 47 godina života u istom povijesnom razdoblju imaju skoro identičan životni početak, djetinjstvo i mladost, a onda se naglo razilaze da bi se njihovi životi na kraju ponovno sreli. Obojica su rođena u katoličkim obiteljima, obojica su bili ministranti, razmišljali o svećenstvu i misionarskom djelovanju. Bili su dobri učenici, imali slične psihološke osobine: voljeli su prirodne znanosti i imali zavidne organizacijske sposobnosti. S vremenom su obojica željeli osvojiti svijet za svoje ideale i to nasljeđujući put slijepe poslušnosti.
1941. njihovi su se putevi isprepleli: jedan od njih je bio opat Maksimilijan Kolbe- utemeljitelj i gvardijan Niepokalanowa (Grada Bazgrešne)- tada zatvorenik u logoru Auschwitz, a drugi graditelj i utemeljitelj logora u Auschwitzu- Rudolf Hoss. Obojica su završila živote u tom istom zloglasnom logoru i postali oprečni simboli 20. stoljeća – jedan simbol ljubavi čovjeka prema čovjeku, a drugi simbol nezamislivog zvjerstva i okrutnosti.